БОКАШИ САВ ГЭЖ ЮУ ВЭ?

2023-12-23

Гэрийн нөхцөлд ногоо, жимсний үлдэгдэл буюу органик хаягдлыг исгэн ялзмагжуулж бордоо болгодог сав

бокаши 10л 21л

Бокаши савыг хэрхэн ашиглах вэ: Гал тогооноос гарах органик хаягдал (жижиглэсэн ногоо, жимс, хүнсний үлдэгдэл)-ыг уг саванд цуглуулна. Хүнсний үлдэглийг 1 удаад 1литрээс ихгүй хэмжээтэй хийх ба нэмж хийх бүртээ бокаши бран буюу ашигтай бичил биет агуулсан үртсийг дээрээс нь нимгэн цацаж өгнө. Дараа нь цугларсан үлдэгдлийг доош шахаж дараад савны тагийг тавьж түгжээд орхино. Сав бүрэн дүүрмэгц тагийг онгойлголгүйгээр тасалгааны хэмд 2 долоо хоног байлгана. Исч, хагас бордоошсон хүнсний үлдэгдлийг султгаад энгийн шороотой хольж бордоотой хөрс гаргаж авна. Хашаа, зуслангийн айлууд хашаандаа жижиг суваг ухаад түүндээ бокашигаас гарах бордоог ээлж ээлжээр хийгээд хөрсөө бордож болно. Гэртээ хүнсний ногоо, цэцэг ургамал тарьдаг бол исгэсэн үлдэгдлээ хураан, бага зэргийн хөрстэй хольж бордоошуулан хэрэглэхэд цэцэг ногоонд гайхалтай сайн тэжээл, органик бордоо болно. (Бокашинаас гарах бүтээгдэхүүн нь бүрэн боловсорч задарсан бор шороо бус ялзмаг бордоо тул заавал хөрстэй холих эсвэл хөрсөнд хийж хэрэглэнэ - ДАНГААРАА ХӨРСИЙГ ОРЛОХГҮЙ)

♻️Бокаши бордоошуулагч саванд хийж болох хүнсний үлдэгдэл:

-Хүнсний ногоо, жимс, ургамлын үлдэгдэл

-Хоолны үлдэгдэл (шөл, усгүй байх), агшаасан будаа, талх гм

-Кофены шаар, өндөгний хальс

-Мах, загасны үлдэгдлийг маш бага хэмжээгээр хийнэ.

❌Бокашинд хийхийг хориглох зүйлс:

-Хүнсний бус буюу байгалийн гаралтай бус аливаа хог хаягдал

-Махны үлдэгдэл хэт ихээр хийх

-Үнс

-Бог, бод малын яс, арьс (тахиа, загасны зөөлөн яс хийж болно)

-Шингэн зүйлс

Бүтээгдэхүүний иж бүрдэлд дараах зүйлс багтана:

  • Бокаши сав - цорго, дотор тагны хамт
  • Бокаши бран буюу үртэс 500гр
  • Ашиглах заавар - монгол хэл дээр
  • Зөвхөн 21л том бокаши саванд сэрээ дагалдана

10л сав нь орон сууцанд эсвэл бордоог бага багаар гаргаж авах айлд хялбар байдаг бол 21л том бокаши нь өрхийн хэрэгцээний жижиг талбайд ногоо тарьдаг, хүлэмжтэй, цэцэг ургамал байнга тарьдаг, мөн бокаши савыг тогтмол хэрэглэж сурсан хүмүүст илүү тохиромжтой байдаг. Ердийн 10л бокашинаас 2 дахин их багтаамжтай, дүүрэх хугацаа нь урт гэхдээ исгэх хугацаа нь ижил 14-21 хоног байна. Бокаши 10л савыг 2-3 ээлжилж хэрэглэхэд зохимжтой байдаг бол 21л сав 2 байхад хангалттай. Мөн 10л, 21л савыг ч ээлжилж хэрэглэж болно.

Түгээмэл асуултууд:

- Бокаши сав хэр хурдан дүүрэх вэ?

Хэрэглээнээс хамаарна. Өрхийн гаргаж байгаа хүнсний үлдэгдэл, тэр дундаа бокашинд хийх боломжтой ургамал ногоо жимсний үлдэгдэл хэр их байхаас хамаарч 7-20 хоногт дүүрч болно.

- Бокашиг гэрт тавихад үнэр гарах уу? Битүүмжлэл хэр вэ?

Бокаши сав нь 2 давхар тагтай, цорго нь нээж хаах хавхлагатай бүрэн битүүмжлэлтэй сав байдаг. Хаалттай байхад үнэр огт гарахгүй. Нээх үед үнэр гарах ба хэр удаан исч байгаагаас хамаарч үнэр нь сул, хүчтэй байна. Иймд бокашигаа нээж хүнсний үлдэгдэл нэмэхдээ орон сууцанд бол цонх, балконоо түр нээх, байшинд бол үүдэндээ түр гаргах зэргээр агааржуулалт сайтай орчинд хийхийг зөвлөж байна.

- Бокаши дүүрээд 14 хоног хүлээх хооронд хоолны үлдэгдлээ яах вэ?

Бокаши савыг хосоор нь хэрэглэхийг зөвлөдөг. Нэг саваа дүүргээд 14 хоног исгэх хооронд нөгөө саваа ашиглана. Зөвхөн нэг сав ашиглаж байгаа бол хүлээх хугацаандаа хүнсний үлдэгдлээ ердийнхөөр хаяна эсвэл цуглуулаад хадгалж болно, үүнийг ХЭРЭГЛЭГЧ ӨӨРӨӨ ШИЙДНЭ.

- Бокашигаас гарсан үлдэгдлийг яах вэ?

Иссэн үлэгдлээ хөрс шороотой хольж бордоо болгоно. Орон сууцны айлууд гэртээ цэцгийн хөрсөнд хэрэглэж болно, гадаа модны нүхэнд булж болно. Хашаа зусланд газарт шууд булж болно. Бордоо хэрэгтэй хүнд өгч болно. ХЭРХЭН ХЭРЭГЛЭХЭЭ ХЭРЭГЛЭГЧ ӨӨРӨӨ УРЬДЧИЛЖ БОДОЖ, ТӨЛӨВЛӨСӨН БАЙХ ХЭРЭГТЭЙ.

- Бокаши бран буюу зориулалтын үртсийг хэр удаан хэрэглэх вэ?

Хэрэглээнээс хамаарна. Бокаши саваа идэвхтэй хэрэглэдэг айлд 500гр браныг 5-10 удаад нэг сав дүүргэхэд хэрэглэж дуусна. Задрахад хэцүү үлдэгдэл: мах, кофены шаар гм хийсэн бол бран нэмж хийх шаардлагатай.

- Бокашинаас гарсан шингэн бордоог яах вэ?

Савны ёроолд байх цоргыг 2-3 хоног тутамд нээж шингэнийг юүлж авна. Уг шингэн бордоог 1:100 харьцаагаар усаар шингэлээд шууд цэцэг, зүлгээ усалж болно. Хэрэглэхгүй бол шууд асгаж болно (угаалтуур, бохирын системд сөрөг нөлөө байхгүй органик шингэн байдаг)

- Бокашинаас шингэн бараг гарахгүй байна?

Заавал шингэн ихээр гарах албагүй. Хийсэн үлдэгдлийн шинж чанараас хамаарч шингэн гарахгүй байж болно, эсвэл их хэмжээгээр ч гарч болно. Аль болох шингэн ихтэй зүйл хийхгүй байвал зохистой. Ус ихтэй байх нь ялзмагших процест сөрөг нөлөөтэй.

- 14 хоногийн дараа нээхэд бордоо болоогүй, хийсэн зүйл хэвээрээ байна?

Бокаши сав нь бор шороо болгодог бордоошуулагч сав биш, хүнсний үлдэгдлийг ашигтай бактер үржүүлж (бран буюу үртэс нь ашигтай бактераар баяжуулсан) хөрсөнд ороод задрахад бэлэн болгож буй арга юм. Иймд 14 хоногийн дараа саванд анх хийсэн үлдэгдэл өнгө зүс нь бараг өөрчлөгдөөгүй хэвээрээ шахуу гарч ирэх ба нүдэнд харагдахгүйгээр ашигтай бактерууд үржиж, бордоо болоход бэлэн болсон байдаг. Үртсээ үлдэгдэлтэйгээ үелж хийхэнд гол ач холбогдол нь байдаг.