Бокаши савтай холбоотой түгээмэл асуултууд

2024-04-09
  1. Бокаши сав хэр хурдан дүүрэх вэ? ⏱
    Хэрэглээнээс хамаарна. Өрхийн гаргаж байгаа хүнсний үлдэгдэл, тэр дундаа бокашинд хийх боломжтой ургамал ногоо жимсний үлдэгдэл хэр их байхаас хамаарч 7-20 хоногт дүүрч болно. Айл болгоны хүнсний хэрэглээ, ам бүлийн тоо, саваа ашиглах идэвхээс хамаарч өөр байдаг.
    2. Бокашиг гэрт тавихад үнэр гарах уу? Битүүмжлэл хэр вэ? 👃
    Бокаши сав нь 2 давхар тагтай, цорго нь нээж хаах хавхлагатай бүрэн битүүмжлэлтэй сав байдаг. Хаалттай байхад үнэр огт гарахгүй. Нээх үед үнэр гарах ба хэр удаан исч байгаагаас хамаарч үнэр нь сул, хүчтэй байна. Иймд бокашигаа нээж хүнсний үлдэгдэл нэмэхдээ орон сууцанд бол цонх, балконоо түр нээх, байшинд бол үүдэндээ түр гаргах зэргээр агааржуулалт сайтай орчинд хийхийг зөвлөж байна.
    3. Бокаши дүүрээд 14 хоног хүлээх хооронд хоолны үлдэгдлээ яах вэ? 🥕
    Бокаши савыг хосоор нь хэрэглэхийг зөвлөдөг. Нэг саваа дүүргээд 14 хоног исгэх хооронд нөгөө саваа ашиглана. Зөвхөн нэг сав ашиглаж байгаа бол хүлээх хугацаандаа хүнсний үлдэгдлээ ердийнхөөр хаяна эсвэл цуглуулаад хадгалж болно, үүнийг ХЭРЭГЛЭГЧ ӨӨРӨӨ ШИЙДНЭ. 
    10л сав нь орон сууцанд эсвэл бордоог бага багаар гаргаж авах айлд хялбар байдаг бол 21л том бокаши нь өрхийн хэрэгцээний жижиг талбайд ногоо тарьдаг, хүлэмжтэй, цэцэг ургамал байнга тарьдаг, мөн бокаши савыг тогтмол хэрэглэж сурсан хүмүүст илүү тохиромжтой байдаг. Бокаши 10л савыг 2-3 ээлжилж хэрэглэхэд зохимжтой байдаг бол 21л сав 2 байхад хангалттай. Мөн 10л, 21л савыг ч ээлжилж хэрэглэж болно.
    4. Бокашигаас гарсан үлдэгдлийг яах вэ? ♻️
    Иссэн үлэгдлээ хөрс шороотой хольж бордоо болгоно. Орон сууцны айлууд гэртээ цэцгийн хөрсөнд хэрэглэж болно, гадаа модны нүхэнд булж болно. Хашаа зусланд газарт шууд булж болно. Бордоо хэрэгтэй хүнд өгч болно. ХЭРХЭН ХЭРЭГЛЭХЭЭ ХЭРЭГЛЭГЧ ӨӨРӨӨ УРЬДЧИЛЖ БОДОЖ, ТӨЛӨВЛӨСӨН БАЙХ ХЭРЭГТЭЙ. Манай нийтлэлээс зарим аргуудыг сурч аваарай.
    5. Бокаши бран буюу зориулалтын үртсийг хэр удаан хэрэглэх вэ? ⌛️
    Хэрэглээнээс хамаарна. Бокаши саваа идэвхтэй хэрэглэдэг айлд 500гр браныг 3-5 удаад нэг сав дүүргэхэд хэрэглэж дуусна. Хүн болгоны баримжаа өөр, хэрэглээ нь харилцан адилгүй байх тул үүнийг зөвхөн хэрэглэж үзээд өөрийн гэсэн баримжаатай болно.
    6. Бокашинаас гарсан шингэн бордоог яах вэ? 🫗
    Савны ёроолд байх цоргыг 2-3 хоног тутамд нээж шингэнийг юүлж авна. Уг шингэн бордоог 1:100 харьцаагаар усаар шингэлээд шууд цэцэг, зүлгээ усалж болно. Маш өндөр концентрацитай иссэн бордоо гарч байгаа тул ургамалд хэрэглэхдээ заавал шингэлж хэрэглэхийг анхаараарай. Хэрэглэхгүй бол угаалтуур, жорлон руу асгаж болно. Бохирын системд сөрөг нөлөө байхгүй органик шингэн болно.
    7. Бокашинаас шингэн бараг гарахгүй байна? 💦
    Заавал шингэн ихээр гарах албагүй. Хийсэн үлдэгдлийн шинж чанараас хамаарч шингэн их, бага янз бүр гарна. Аль болох шингэн ихтэй зүйл хийхгүй байвал зохистой. Ус ихтэй байх нь ялзмагших процест сөрөг нөлөөтэй. Айл болгоны хүнс, тэр бүү хэл тухайн үед саванд хийсэн зүйлс ч харилцан адилгүй байх тул заримдаа шингэн их гарна, заримдаа гарахгүй ч байж болно. 
    8. 14 хоногийн дараа нээхэд бордоо болоогүй, хийсэн зүйл хэвээрээ байна?🥦
    Бокаши сав нь бор шороо болгодог бордоошуулагч сав биш, хүнсний үлдэгдлийг ашигтай бактер үржүүлж (бран буюу үртэс нь ашигтай бактераар баяжуулсан) хөрсөнд ороод задрахад бэлэн болгож буй арга юм. Иймд 14 хоногийн дараа саванд анх хийсэн үлдэгдэл өнгө зүс нь бараг өөрчлөгдөөгүй хэвээрээ шахуу гарч ирэх ба нүдэнд харагдахгүйгээр ашигтай бактерууд үржиж, бордоо болоход бэлэн болсон байдаг. Үртсээ үлдэгдэлтэйгээ үелж хийхэнд гол ач холбогдол нь байдаг тул үртсээ хэрэглэхийг орхигдуулж болохгүй.

9. Бокашигаа нээхэд цагаан мөөгөнцөр ургасан байна?

Хэрэв мөөгөнцөр/хөгц ургасан бол:
⚪️Цагаан мөөгөнцөр ургах нь исгэлт горимын дагуу явж буйг илэрхийлнэ. Ямар ч санаа зовох зүйлгүй үргэлжлүүлэн бордоогоо хийгээрэй.
🟢Ногоон мөөгөнцөр ургасан байвал хэт их агаар оруулж байсныг илэрхийлнэ. Энэ тохиолдолд бран буюу үртэснээсээ их хийж балансжуулж хэвийн болгож болно, нэлээн их ургаж үнэр нь өөрчлөгдөж эхэлсэн бол хаяад дахиад эхэлсэн нь дээр байдаг. (муудсан хүнс ч гэсэн хөрсөнд эргэж шингэх, тодорхой хэмжээнд бордоо болох чадвартай тул булах газартай бол булсан нь зөв сонголт шүү. Аль болох ердийн хогтой нийлүүлэхгүй тусад нь булах, хаях зөв байдаг, ингэснээр ердийн хог үнэр орж муудахаас ч сэргийлнэ)