🌱ҮРЖИЛ ШИМТ ХӨРС ГЭЖ ЮУ ВЭ?

2023-12-23

Хөрс бол ногоо жимс, үр тариа ургуулахын эхлэл юм. Амжилттай ургуулах нь хөрсний арчилгаагаас эхэлдэг. Үржил шимт хөрс гэдэг нь хими, биологи, физикийн хувьд үр тариа сайн ургуулах нөхцөлийг бүрэн хангасан хөрсийг хэлнэ.
- Химийн хувьд ургацын өсөлтөд шаардлагатай элементүүдийг зохих харьцаагаар агуулах ба хүнд металл, хорт бодис агуулаагүй байх 🧪
- Биологийн хувьд ургамлын ургалтад тустай ОЛОН ТӨРЛИЙН БИЧИЛ БИЕТЭН АГУУЛСАН, мөн мэрэгч амьтад, мөөгөнцөр болон төрөл бүрийн вирус агуулаагүй
хортон шавж, хортон шавжийн өндөг, авгалдай, хүүхэлдэйгүй, хогийн ургамлын үргүй байх 🧫
- Физикийн хувьд ус зайлуулах хангалттай агаарын нүх сүвтэй, агаар ороход хялбар, мөн үндэс ургахад саад болох чулуу, хог ургамлын үндэсгүй байхгүй байвал тохиромжтой💧
Ургац сайн ургахын тулд төрөл бүрийн элементүүд хэрэгтэй. Ургацад хэрэгцээтэй ерөнхий 15 элементүүд нь хүчилтөрөгч, устөрөгч, нүүрстөрөгч, азот, фосфор, кали, кальци, магни, хүхэр, зэс, төмөр, манган, цайр, бор, молибден юм. 
Хэчнээн үржил шимт хөрс байсан ч тасралтгүй газар тариалан эрхэлснээр хөрсний шим тэжээл алдагддаг. Үргэлжлүүлэн газар тариалан эрхлэхийн тулд ургацад шаардлагатай шим тэжээлийг хэрэгцээтэй хэмжээгээр нөхөн олгох хэрэгтэй.
✅ БОКАШИ БОРДОО ЯАГААД ДАВУУ ТАЛТАЙ ВЭ? 
Бокаши савнаас гарах 2 төрлийн хатуу, шингэн бордоо нь 100% органик бордоо юм. Органик бордооны үр нөлөө нь химийн бордооноос илүү удаан үргэлжлэх ба макро элементүүдээс гадна төрөл бүрийн микро элементүүдийг агуулдаг
тул нэг газар дараалан ургамал тариалах үед үүсэх хохирлыг багасгахад чухал ач
холбогдолтой.  Органик бордоо нь ус зайлуулалд сайтай ба тохиромжтой хэмжээгээр чийгийг хадгалдаг. Мөн бичил биетний үржилд тохиромжтой нөхцөлийг бүрдүүлдэг ба хөрсөнд нүх сүв үүсгэн үндэсний ургалтыг дэмждэг 💚
Гэхдээ органик бордоог буруу бэлтгэж бүрэн бус ялзарсан тохиолдолд хортон шавжийн үржилд таатай нөхцөл бүрдүүлэх аюултай. Хэрвээ хүнсний үлдэгдлээ шууд газарт булах эсвэл ил задгай хаявал ялзрал удаан явагдах ба бүрэн бус ялзарсан бордоо нь үндэсний ургалтыг саатуулах хий үүсгэдэг бөгөөд зарим тохиолдолд ургацыг үхэлд хүргэдэг. Иймд бокаши саванд 14-21 хоног битүү байлгаж исгэдэг нь ялзралтын явцыг түргэсгэж буй маш чухал ач холбогдолтой үе шат юм ♻️